Wat is depressie niet?

Het woord depressie wordt vaak verkeerd gebruikt, bijvoorbeeld als we het eigenlijk hebben over een tijdelijk dipje of een gevoel van teleurstelling. Uitspraken als: ‘Ik ben depressief, want mijn team heeft de wedstrijd verloren’ of ‘Ik ben depressief, want de schoenen die ik zo graag wilde hebben, zijn uitverkocht’ kennen we allemaal.

Maar je verdrietig voelen, is niet per definitie een teken van depressie. Het leven geeft ons allemaal moeilijkheden waar we op reageren met een breed scala aan normale (en gezonde) emoties, zoals droefheid, angst, terugtrekking, verwarring, rouw en frustratie. Gemoedstoestanden zijn cyclisch van aard en als deze gevoelens een reactie zijn op een gebeurtenis, zullen ze na een poosje vanzelf weer verdwijnen. Als ze echter langere tijd blijven hangen en er is geen aanwijsbare oorzaak, zoals het verliezen van een baan of de dood van een geliefde, wordt depressie over het algemeen als gebruikelijke diagnose geaccepteerd.

Wat is depressie dan wél?

Depressie is geen enkelvoudige aandoening; er bestaan verschillende types. Een depressie kenmerkt zich door minstens vijf van de volgende symptomen binnen eenzelfde tijdsspan van twee weken:

 • Depressief gevoel (een droevig of leeg gevoel; angstig zijn)
 • Opvallende vermindering van interesse of plezier in (bijna) alle activiteiten.
 • Aanzienlijk gewichtsverlies (zonder sprake van dieet) of toename van gewicht; of toename of afname van eetlust
 • Insomnia of hypersonia (te weinig of niet slapen of juist teveel)
 • Gedachtes en lichaamsbewegingen zijn vertraagd
 • Vermoeidheid en verminderde energie
 • Gevoelens van onwaardigheid of een overmatig en ongepast schuldgevoel
 • Verminderd denk- en concentratievermogen; of besluiteloosheid
 • Terugkerende gedachtes over de dood (niet alleen de angst om te sterven), terugkerende suïcidale gedachtes zonder een specifiek plan, of een zelfmoordpoging of specifiek plan om zelfmoord te plegen

Als je minstens vijf van bovenstaande punten kunt aanwijzen die betrekking hebben op jou, weet dan dat je lijst ‘een depressief gevoel’ en of ‘opvallende vermindering van interessen of plezier’ moet bevatten voordat je in medisch opzicht als depressief wordt geclassificeerd. De DSM IV (het handboek binnen de psychiatrie en de medische wereld) bevat verschillende vormen van depressie:

 • Dysthymie: een milde, chronische depressie. Het moet minstens twee jaar aanwezig zijn voordat deze diagnose gesteld wordt.
 • Seizoensafhankelijke Depressie: is een vorm van depressie, die over het algemeen verschijnt wanneer de dagen korter worden in de herfst en winter.
 • Postnatale Depressie: Begint nadat de vrouw is bevallen en kan erger worden naarmate de tijd verstrijkt.
 • Atypische depressie: Wordt gekarakteriseerd door stemmingen die verergeren of verbeteren in directe reactie op gebeurtenissen. Het wordt tevens gekarakteriseerd door teveel eten, teveel slapen en vermoeidheid.
 • Bipolaire stoornis (ook wel manische depressie genoemd) is een complexe stoornis waarin men zich in een cyclus bevindt van periodes van zware depressie en extreme opgetogenheid en manie.

Er zijn verschillende factoren die maken dat de kans op depressie groter is: genetische predispositie, vrouw zijn, de dood of het verlies van een naaste, grote levensgebeurtenissen (ook leuke, zoals afstuderen), andere mentale ziektes, drugsgebruik, trauma (in de kindertijd), bepaalde medicatie, ernstige ziekte, en persoonlijke problemen, zoals financiële zorgen of baanverlies.
Wat al deze zaken echter gemeen hebben is dat ze de balans tussen lichaam en mind verstoren.

Ondanks dat niemand precies weet wat depressie veroorzaakt, gaat het duidelijk om een staat van innerlijke onbalans. Balans is essentieel voor het gezond functioneren van zowel je lichaam als je mind, dus is het belangrijk dat je een traject van behandelingen volgt, gericht op het herstellen van deze balans, waardoor je stap voor stap terug kunt keren naar een natuurlijke staat van welzijn en gezondheid.

Wacht daarom niet langer, begin vandaag nog aan je reis naar heling en neem contact op met De Witte Olifant.

Energetische therapie is een complementaire geneeswijze en is geschikt om naast de reguliere geneeskunde te volgen.

Let op: Energetische therapie kan de reguliere gezondheidszorg nooit vervangen. Raadpleeg daarom altijd ook een arts bij gezondheidsklachten.