Meestal ontstaat een emotionele ontregeling als reactie op een gebeurtenis die stress of problemen veroorzaakt.

Echter, niet elke reactie op stress hoeft te betekenen dat er een emotionele ontregeling ontstaat. Reacties op stress zijn normaal gesproken juist bedoeld om u te beschermen; ze waarschuwen u tegen dreigend gevaar.
Stel u maar eens de situatie voor waarin u in gedachten een straat oversteekt, en ineens ziet dat er een auto op u afrijdt. U schrikt en kunt net op tijd wegspringen. De reactie op stress heeft uw lichaam klaargemaakt voor actie. Uw hartslag en bloeddruk zijn gestegen, uw ademhaling gaat sneller en bloed wordt naar die delen van uw lichaam gestuurd waar dat het meeste nodig is (met name de spieren van armen en benen). Zo’n reactie is niet gevaarlijk voor uw lichaam, maar beschermt het juist. De lichamelijke verschijnselen die bij deze reactie horen verdwijnen over het algemeen vanzelf.

Bij chronische stress geeft een verhoogde kans op binnendringen van pathogenen (ziektekiemen). Wat aangeeft dat er dan een verhoogde kans is op o.a. ontstekingen, waardoor we verhoogde kans aanwezig is om ziek te worden.

chronische stress als reactie op je lichaam

Ontstaan van klachten met stress, vermoeidheid en/of burn-out

Als de verschijnselen van de reactie op stress langer blijven bestaan dan nodig is, kunt u spanning blijven voelen en kunnen klachten ontstaan. U kunt last krijgen van lichamelijke klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, schouder, nek en rugklachten, maar ook van negatieve gevoelens als somberheid, angst, depressie, verdriet of boosheid (zie ook afbeelding chronische stress als reactie op je lichaam). Ook kan uw gedrag negatief beïnvloed worden door de stress reactie. U gaat bijvoorbeeld meer toegeven aan verslavingen, spreekt minder vaak af met uw vrienden of gaat zich vreemd gedragen, waardoor u
problemen kunt krijgen met uw omgeving. Als uw reactie op stress ertoe leidt dat u minder goed dan normaal kunt functioneren,
zowel in uw sociale leven als in uw werk of studie, spreken we van een emotionele ontregeling en is aanvullende hulp gewenst.

Burn-out

Ondanks dat burn-out en depressie inhoudelijk twee totaal verschillende onderwerpen zijn, haalt men de twee geregeld door elkaar. Je kunt depressieve gevoelens hebben, maar in feite te maken hebben met een burn-out.

Je wordt net zo moe wakker als dat je een paar uur geleden in slaap viel. Je sleept jezelf naar de keuken en drinkt koffie, maar niets helpt tegen de vermoeidheid. Je herkent jezelf niet meer in de spiegel, al het leven lijkt uit je te zijn verdwenen en het enige wat er over is, is een schim van wie je ooit was. Alledaagse dingen, zoals het naar school brengen van de kinderen of het doen van de was, het uitpakken van de vaatwasmachine voelen net zo zwaar als het beklimmen van de Himalaya. Op werk kun je het simpelweg niet opbrengen om met je collega’s te praten en voel je weerstand bij alles wat je moet doen. Je bent prikkelbaar en kortaf en kunt om het minste of geringste in huilen uitbarsten.

Energetische therapie benadert burn-out volledig holistisch, waardoor alle aspecten die ermee te maken hebben onder de loep worden genomen en in de behandeling worden meegenomen.

Als dit herkenbaar is, denk je misschien dat je te maken hebt met een depressie. Maar in feite heb je wellicht te maken met iets anders, namelijk een burn-out. Het verschil tussen depressie en burn-out is cruciaal. Als je burn-out verwart met depressie en het slechts behandelt met antidepressiva of reguliere therapie, zie je over het hoofd dat je gedrag en patronen zult moeten veranderen om je uitgeputte fysieke reserves aan te vullen en hormoonklieren weer in balans te brengen. Doe je dit niet, dan kan burn-out op de lange termijn ernstige gevolgen hebben. Zowel fysiek als psychisch. Energetische therapie benadert depressie en burn-out volledig holistisch, waardoor alle aspecten die ermee te maken hebben onder de loep worden genomen en in de behandeling worden meegenomen. Door een combinatie te maken gesprekstherapie, energetische behandelingen, meditatie, het gestructureerd inlassen van rust, een voor jou geschikte vorm van lichaamsbeweging, huiswerkopdrachten, tussentijdse ondersteuning en concrete aanpassingen in je leven, leert ervaring dat energetische therapie binnen een relatief korte termijn grote veranderingen teweeg kan brengen. Dus als je je ergens bevindt tussen licht aangebrand en compleet uitgeblust, begin dan vandaag nog je reis naar heling en maak een afspraak met De Witte Olifant.

In mijn dienstverlening pas ik diverse methoden toe (energetische therapie (magnetiseren), therapeutische massage (op klacht gericht), Dorn (zachte manuele wervel) methode, gespreksvoering voor bewustwording) om op holistische wijze te komen tot een beter welbevinden en het activeren van het zelf helend vermogen.

Uit ervaring is gebleken dat voor burn-out en depressie een reeks van zeven tot tien wekelijkse sessies energetische therapie het beste resultaat geeft, het meest effectief werkt en dat de resultaten blijvend zijn. Daarna is het uiteraard mogelijk om de therapie voort te zetten, indien gewenst en nodig, maar de intentie is om je binnen een zo kort mogelijke termijn weer helemaal in je kracht en in balans te krijgen, zodat je zelf weer verder kunt met de tools, die je tijdens de sessies aangereikt hebt gekregen.

Wacht daarom niet langer, begin vandaag nog aan je reis naar heling en neem contact op met De Witte Olifant.

 

Energetische therapie is een complementaire geneeswijze en is geschikt om naast de reguliere geneeskunde te volgen.

Let op: Energetische therapie kan de reguliere gezondheidszorg nooit vervangen. Raadpleeg daarom altijd ook een arts bij gezondheidsklachten.